nedjelja, 16. prosinca 2012.

Oskar Schindler


Oskar Schindler rođen je 28. travnja 1908. u češkom gradiću Zwittau-Brinnlitz. Otac mu se zvao Hans Schindler, majka Franziska (rođena Luser). Rođen je u bogatoj katoličkog obitelji koja je za vrijeme velike depresije 1930-ih bankrotirala. Schindler se tada pridružio NSDAP-u. Kada je Oskar imao 27 godina, njegovi roditelji su se razveli. Oskar je imao jako prisnu vezu sa svojom sestrom Elfride.
Dana 6. ožujka 1928. Oskar se oženio sa Emilie Pelzl (22. listopada 1907. - 5. listopada 2001.), kćeri Josefa i Marie Pelzl. U braku nisu imali djece.
On je  njemački industrijalac koji je spašavao Židove u Drugom svjetskom ratu od mučenja i sigurne smrti u Holokaustu. Tijekom rata spasio je 1200. Židova od sigurne smrti tako što ih je zaposlio u svojim tvornicama koje se danas nalaze u Češkoj i Poljskoj. Glavni je lik u knjizi Schindlerova arka po kojoj je snimljen film Schindlerova lista.

Schindlera je u filmu glumio Liam Neeson, koji je 1993. bio nominiran za Oscara za naljboljeg glumca za tu ulogu. No, film je iste te godine osvojio Oscara za najbolji film, a redatelj Steven Spielberg Oscara za najboljeg redatelja. Uz ta dva film je osvojio još 5 Oscara (najbolji scenarij, scenografija, fotografija, montaža, glazba), što je sveukupno 7, i imao je 5 nominacija (najbolji glavni glumac - Liam Neeson, sporedni glumac - Ralph Fiennes, kostimi, šminka, zvuk).
. Schindler je tijekom rata uhićen tri puta. Prvi put zbog toga što je poljubio mladu Židovku u obraz, a drugi put ga je uhitio Gestapo i to zbog aktivnosti na crnom tržištu. Danas je poznato da je Schindler bio agent Abwehra.Schindler je dva puta uhićen od strane Gestapa zbog aktivnosti na crnom tržištu i komplikacija sa utajom.

Oskar Schindler je umro 9 Listopada 1794. u 66. godini života u mjestu Hildesheim. Pokopan je na katoličkom groblju na brdu Sion u Jeruzalemu.








Nema komentara:

Objavi komentar